Miss Holland heeft ook schone tenen

BEMMEL - Het verschil tussen een honden - en een kattenliefhebber? Ab Smid, voorzitter van de rasclub Perzisch Langhaar vat het in één woord samen: emotie.

"Kattenliefhebbers zijn gevoeliger. Een kat is voor veel mensen als een kindje terwijl een hond veel meer een maatje is.".
Voor de kampioenstentoonstelling voor katten zijn deze zondag in Bemmel bijna vijfhonderd katten ingeschreven. Ingedeeld in verschillende categerieën: exotisch korthaar, Perzisch langhaar, halflanghaarrassen, korthaarrassen en Somali en Oosterse rassen. En in verschillende klassen: van kampioens- tot huisdierenklasse.Doel van de tentoonstelling is zoveel mogelijk rassen onder de aandacht te brengen. Het populairst zijn momenteel de halflanghaarrassen, weet Ysbrand Gjaltema, voorzitter van Felikat, dat de show heeft georganiseerd. "Een langhaar moet dagelijks een kwartier tot een half uur worden gekamd. Daar zijn mensen te druk voor."

Ook reclamespotjes kunnen ervoor zorgen dat veel vraag ontstaat naar een bepaald kattenras. Gjaltema: "De huis-, tuin- en keukenkat is over het algemeen een Europese korthaar. Een halflanghaar vergt weer minder verzorging dan een langhaar en is toch wat exotischer. De Heilige Birmaan is momenteel het minst populair. Omdat daarvan de raskenmerken moeilijk te halen zijn."

Twaalf keurmeesters zijn een halve dag bezig met de beoordeling en nominatie van alle deelnemende katten. En keurmeester word je niet zomaar: je moet onder meer zeker vijf jaar lid zijn van een club, eerst assistent zijn geweest, een internationale kampioen gefokt hebben en duizend katten hebben gezien.

Allround keurmeester Ad de Bruijn gaat per kat een voor een alle raskenmerken af. Hij vindt het geweldig. " Je moet natuurlijk wel helemaal gek van katten zijn. Het leuke is dat je op deze manier de hele dag met mooie katten bezig bent. Het hele wezen van een kat trekt me aan: het onafhankelijke. Het onbeheersbare."

Ondertussen krijgen de katten hier en daar een laatste mooimaakbeurt. Ab Smids wijst op de beautycase van zijn vrouw, tjokvol spullen voor de katten. "Druppels, poeders, kammetjes, je kunt het zo gek niet bedenken", zegt Smid. "Miss Holland gaat toch ook met schone tenen het podium op?"