Interview heeft gestaan in personeelsblad van Ab zijn werkgever Eriks b.v. te Alkmaar.

Interview met Ab Smid.... Eriks Signalen

1. Hoe is de kat in jouw leven gekomen?


De kat is mijn hele leven lang al "het lievelingsdier", mijn ouders hadden vroeger altijd al HTKK (huis tuin en keuken katten).
Maar het contact met de Perzische Langhaar Katten dateert van zo'n tien jaar geleden.
Onze Bo......Na het overlijden van onze 2e HTKK besloten we om eens naar een kattenshow te gaan om te oriënteren wat we nou eigenlijk de mooiste soort katten vonden.
Ik viel op "Point" katten en Joke op Langhaar, er kwamen twee rassen in aanmerking: de Heilige Birmaan, maar dat is een halflanghaar of de Perzische Colourpoint, het is de laatste geworden.

2. Wat is er zo bijzonder aan jouw katten?

Zoals ik al zei de aftekening is uniek bij deze katten. Ze zijn er in tal van kleuren en types.
De Pointkleur die zit op de "koude" gedeelten van het lichaam, de staart, de voetjes, de oortjes en de snuit, de rest is blank. Eigenlijk een kat met een jasje aan en alles wat er uit komt is gekleurd. Wij hebben zelf de kleuren: Redpoint, Creampoint, Bluepoint en Sealpoint en ook in Tortie uitvoering.(zijn altijd poesjes).
Wij vallen op het type "extreem". Zoals iedere hobby zijn er ook binnen de catfancy "extremen", daar bedoel ik mee het korte neusje maar wel met grote neusgaten zodat ze geen last krijgen van benauwdheid. We hebben op een show in Culemborg een Deense fokker ontmoet die voor ons het perfecte type kat mee had. We vroegen of ze een nestje had en of we er een mochten kopen.
Dat mocht en we togen naar Kopenhagen. Daar was onze eerste import " Misty Brown's Red Pepper".

3. Wat maakt een kat mooi genoeg om kampioen te worden?

Er bestaat een "standaard" voor raskatten, deze bepaald of een kat voldoet aan de uiterlijke schoonheid. Deze standaard geld voor de gehele wereld.
Voor een titel van b.v. Kampioen zijn 93 punten nodig, voor een Euro titel zijn 97 punten nodig. De keurmeester bepaald uiteindelijk de punten toekenning. De shows die wij aflopen zijn altijd Internationale FIFe shows met keurmeesters uit binnen en buitenland, ook togen wij veel naar het buitenland. We zijn al geweest in Duitsland, België Denemarken en Luxemburg.

4. Hoe kweek je een kampioen?

Kweken doe met planten, wij "fokken" Perzisch Colourpoints, maar op beperkte schaal hoor. Een of twee nestjes per jaar. Sinds vorig jaar hebben wij een eigen "hele" (Deense import) kater, "Keystone Never Say Never Again" een Redpoint en toen hij negen maanden was had ie al gedekt. Onze Never......S' nachts om drie werden we wakker door een grote schreeuw van de poes en Never zat ernaast zo van;"zo doe je dat", de poes was zwanger.
Negen weken loopt een kat rond met een dikke buik en dan de bevalling. Ik wil er zelf altijd graag bijzijn, het is zo mooi om dat mee te maken.
Een kampioen fokken is net als een loterij, kans een op ……, maar we hebben een gelukstreffer, uit dit eerste nestje van onze Angel (ook Deense import) kwam onze eigen "Heavenly Rose Double Forgeron " ofwel "Roosje".
Onze Rose......
De naam "Double Forgeron" is onze cattery naam, het betekend "Dubbel Smid", Joke heet ook Smit van haar meisjesnaam.

5. Hoeveel van deze zacht harige viervoeters heb je nu??

We hebben tien Colourpoints en op dit moment zelfs vijftien, want we hebben een nestje liggen van een paar weken oud. Wederom Top show kwaliteit.
Het aantal van tien lijkt groot is dit ook wel maar wij doen geen oudere katten weg zoals sommige fokkers wel doen. Wij houden enorm veel van onze diertjes en zullen zorgen dat ze bij ons oud kunnen worden.

6. Wordt je er schatrijk van?

Elke hobby kost geld, zelfs het fokken van katten, al lijkt dat voor de buitenwereld niet zo, je verkoopt voor een hoop geld toch weer die kittens?
Zoals ik net al vertelde hebben wij drie katten geďmporteerd uit Denemarken, daar hebben we heel veel geld voor betaald en dat krijg je nooit van zijn levensdagen meer uit. Je kan voor dit bedrag ook vijf keer drie weken lang naar de Canarische eilanden toe.
Maar een hobby mag geld kosten! Zoals je weet ben ik in mijn (schaarse) vrije tijd ook nog muzikant en wat ik daarmee verdien gaat weer op aan de katten hobby, maandelijks halen we voor zo'n vierhonderd gulden aan katten bak vulling en eten. Ja zelfs verse biefstuk tartaar staat op hun menu.

7. Ik heb weleens gehoord dat raskatten minder sterk zijn dan gewone huis-, tuin- en keuken katten. Is dat zo?

Ik vertel altijd een verhaaltje aan de mensen over de boerderij kat, want dat is toch zo'n sterk ras.
Lariekoek, op een boerderij lopen veel poesjes en meestal maar een beperkt aantal katers, die dekken alles wat los en vast zit, dus ook zijn dochters en kleinkinderen enz.…… Over inteelt gesproken!
Bij het fokken van raskatten gaan we ervan uit om aan "ras verbetering" te doen en niet aan "ras vermeerdering". Dat wil zeggen zeer selectief zijn in het dekken van je poesjes, alleen de beste katers uitzoeken van goede en schone (bloed) foklijnen. Alleen dan kom je aan de top, zoals wij nu momenteel doen. Op de diverse shows waar wij komen zijn wij goede kandidaten voor een nominatie, dan staan we (weer) op het podium samen met de mooiste katten van Europa. Er kan er maar een de winnaar zijn, en onze katten zijn al meerdere keren in de (hoofd) prijzen gevallen getuige de vele bekers en linten thuis.

8. In hoeverre heb je nog voordeel van je medische kennis als specialist in eerste hulp bij bedrijfsongevallen?

Alles wat in de humane medische wereld speelt is ook in de dieren wereld bekend, zo testen wij onze (fok) dieren op bijvoorbeeld leukemie (HIV, FeLV en zelfs op PKD (nierafwijkingen).
Doordat wij alleen fok zuiver willen werken en met de medische achtergrond van de EHBO vult dat elkaar mooi aan. Ik heb mijzelf ook enorm verdiept in de genetica van de Perzisch Colourpoints, erg droge kost maar als je het snapt heel leuk om alles te kunnen overdragen aan je mede fokkers.
Hobby van Ab

9. Wat zou je nog willen bereiken met je katten op wedstrijden?

We draaien op dit moment al in de Top mee, en het zou leuk zijn als je met je eigen fokje ooit nog eens "Wereldkampioen" mag worden, dit jaar zijn de wereldkampioenschappen in Praag, maar ik moet helaas met de muziek op pad, want daar verdien ik tenslotte het eten voor de katjes.
Terug/Back
Klik voor terug naar begin.......