Mag mijn kater droogvoer eten?Deze vaak gestelde vraag van de bezorgde kater-eigenaar, vindt zijn oorsprong in de frequent voorkomende kwaal van blaasproblemen bij onze huiskat. In de vaktaal worden alle blaasproblemen onder de noemer FLUTD gestopt: feline lower urinary tract disease.
De grootste boosdoener in deze groep blaasaandoeningen, is de vorming van blaasgruis. Bij de kater (al dan niet gecastreerd) kan blaasgruisvorming levensbedreigend zijn.
De kat vormt in dit geval kristallen in de urine die in de blaas samenklonteren tot gruis (kleine steentjes) en slijmproppen. Tijdens het urineren kan/kunnen dat gruis/slijmproppen de pisbuis (de penis) verstoppen, zodat de kat z'n urine niet meer kwijt kan, zichzelf zal vergiftigen en finaal hieraan kan sterven.

Vroeger werd "droogvoer" als grootste oorzaak van dit probleem beschouwd. Een kat drinkt van nature weinig, urine wordt sterk geconcentreerd en blijft lang in de blaas, zodat FLUTD aandoeningen makkelijker kunnen ontstaan. Door droogvoeding te eten, krijgt de kat minder vocht binnen in vergelijking met blikvoer.
Dus:
droogvoer is uit den boze, kous af.
Deze theorie is slechts ten dele waar. Het is inderdaad zeer belangrijk dat de blaas goed doorgespoeld wordt: dus veel vocht innemen is een must.
Maar kristallen worden gevormd door bepaalde bouwstenen, en deze bouwstenen zitten in de voeding: zowel in droog- als in blikvoer. Ook de zuurtegraad van de urine speelt een grote rol en het is niet zo dat blikvoer de pH beter of slechter zal be´nvloeden dan droogvoer.

En tot slot speelt de aanleg van de kat een grote rol, evenals milieufactoren, zoals stress, kattenbakvulling, zwaarlijvigheid, waarbij noch blik- noch droogvoer enig verschil uitmaken. Het FLUTD syndroom is een erg complexe materie.

Een gezonde kater mag dus uiteraard droge korrels eten, liefst van goede kwaliteit bijvoorbeeld Royal Canin, vergezeld van het bakje water en/of andere vloeistoffen (catmilk, melk indien het dier de melksuikers kan verteren, thee of infusies, vloeibare yoghurt etc).
Een dier dat aan FLUTD lijdt, krijgt een aangepast dieet (dat oa ook in droge korrel van Royal Canin of Hills verkrijgbaar is bij de dierenarts), een scala van medicijnen en alle maatregelen om het dier meer te laten drinken moeten genomen worden (zoutloze bouillon over het eten, een kraan laten druppelen, een beetje gesmolten boter in het drinkwater doen etc).