Teken:

Meest bekend is de hondenteek, die we na een wandeling in het kreupelhout aantreffen in de vacht van de hond. Ze beginnen heel klein, maar zuigen zich in enkele dagen vol met bloed en vallen dan af weer op de grond.
Ze maken een vervelling door en zijn dan weer klaar voor een nieuw bloedmaal.

Tekenbestrijding:
Als u de juiste vlooienbestrijding toepast, kunt u tevens de teken bestrijden; vraag uw dierenarts.

Verwijderen teken:
Voor verwijderen van teken zijn tegenwoordig speciale tekenpincetten en tekenhaakjes te koop bij dierenspeciaalzaken, dierenartsen en GG&GD.
Teek met vingers ( handschoen!)/pincet/haak vastpakken, rustig draaien in een richting totdat de kop loslaat, (dus niet rukken). Proberen de kop mee te nemen.
Het advies om de teek met vaseline, alcohol, aether enz. in te smeren, is verlaten. De teek gaat dan sneller bloedbraken richting hond en brengt zo de ziekten naar binnen.

Ziekten door teken overgebracht bij de hond:
Teken brengen bij de hond Babesia (bloedwateren, rode urine) en misschien de ziekte van Lyme over. NB1: er is nog veel controverse over het belang van besmetting met de ziekte van Lyme bij huisdieren.
Bij mijn weten is er in Nederland nog nooit een duidelijk ziektegeval gezien bij hond of kat.

Ziekten door teken overgebracht bij de mens:
Mensen, met name houthakkers, boswachters, wandelaars in bosrijke omgeving kunnen, als zij door een besmette teek gebeten worden genfecteerd worden met Ziekte van Lyme, spirocheet (een kleine bacterie).

Verschijnselen:
Een zich snel uitbreidende rode plek, 1 2 weken na de tekenbeet is zeer opvallend, maar ook gewrichten, hart en hersenen kunnen worden aangetast. Verder koorts, moeheid, hoofdpijn en later zenuwuitval. Overigens heeft in Nederland heeft ook 2% van alle stadsmensen een besmetting met Lyme Disease doorgemaakt!

Behandeling:
Antibiotica (doxycycline) door de arts voor te schrijven.
Als je na een tekenbeet griepverschijnselen krijgt, altijd naar de huisarts, vertellen dat je gebeten bent.Het is overigens een goed idee om de teek na verwijdering in de diepvries te bewaren, bij eventuele onduidelijke ziekteverschijnselen kan dan alsnog onderzocht worden of die teek besmet was. Belangrijk is om teken zo snel mogelijk te verwijderen na een beet en opletten of je geen rode, irriterende ringen om de beetplaats krijgt in de weken na verwijdering.