ZWEMMERTJES


Ook wel genoemd "Froglegs" of "Kikkerpootjes", is een verschijnsel dat wel eens bij een kitten van een paar weken oud optreedt en waar men vaak eigenlijk geen raad mee weet. De achterpoten van zo'n zwemmertje wijken uiteen en daardoor zijn ze nauwelijks in staat zich door het nest te bewegen, ze slepen zich maar een beetje voort met behulp van de voorpoten.
We hebben via het KattenNed eens wat 'rondgevraagd'.

Komt het bij een bepaald ras voor?
NEE, 't komt voor bij Perzen, Somali's, Abessijnen, Britten, enz.

Is het erfelijk?
NEE, er bestaat bij katten en honden (bij puppy's komt het ook voor) zelfs geen 'officiŽle' naam voor.
Bij biggetjes komt iets soort gelijks ook voor en daar heet het 'myofibrilar hypoplasie syndrome'. Ook bij schapen komt iets dergelijks voor en daar worden de poten 'getaped' net als bij het katje op de foto's.
Volgens een Canadese Dierenarts - gespecialiseerd in katten - is de oorzaak onbekend, maar er wordt verondersteld dat een virale infectie voor de geboorte een soort spier dystrofie veroorzaakt.

Andere dierenartsen wijten de kwaal aan een vitamine (E?) gebrek, aan problemen met het opnemen van bepaalde componenten in hun voeding (voornamelijk) calcium e.d.

Wat kun je er aan doen?
Een echte behandelings-methode is er niet, maar het 'tapen' van de achterpootjes heeft een gunstige invloed en werkt ook mee aan het voorkomen van een plat borstkastje, wat bij zwemmertjes ook wel eens voor wil komen.
Sommige dierenartsen zeggen dat iets extra's niet nodig is, anderen bevelen Vitamine E, Kalk of extra voeding, bijv. KMR aan.

De Canadese Dr. Suzan, bij sommigen misschien wel bekend, zegt dat de conditie zich vanzelf verbetert ook zonder een speciale behandeling. Over het algemeen - zo'n stuk of 10 antwoorden - zijn de kittens na de aanvankelijke problemen zich normaal gaan voortbewegen. Behalve dan die kittens die men moest 'laten inslapen' van de Dierenarts omdat er 'toch niets aan te doen is!'

Een Somali / Abessijnen Foktster, Christa Josemans, schreef:
De dierenarts die een kitten voor zoiets laat inslapen?
"Daar wil ik wel eens een stevig robbertje mee vechten, tijd dat hij of zij maar eens naar een opfris cursus toegaat.

Met dank aan
Suzan Meijer, Cathy Krouwel, Christa Josemans, Annet Wouters, Hans en Liedeke Visser enz.